HomeNieuwsBouw het Kristal in Zuidbroek start voor de kerst

Bouw het Kristal in Zuidbroek start voor de kerst

Op 16 december 2009 gaat de eerste paal de grond in voor de multifunctionele accommodatie ‘het Kristal’ in het hart van Zuidbroek. Gemeente Apeldoorn en woonzorgorganisatie de Woonmensen investeren gezamenlijk € 38,6 miljoen voor de bouw van dit voorzieningencentrum. Eind 2011 moet het centrale voorzieningencluster voor de wijk opgeleverd worden.

Het Kristal herbergt vele functies, zoals basisonderwijs, speciaal onderwijs, kinderopvang, zorg, wonen en biedt vooral ruimte voor ontmoeting. Ook is er een kleinschalige buurtsuper voorzien, een grand café en een wijkcentrum. Bovendien komen er speciale servicewoningen van de Woonmensen en een groot aantal zorgvoorzieningen voor jong en oud. Architect van het Kristal is Frits van Dongen van de Architecten CIE uit Amsterdam.  “Het Kristal wordt het kloppende hart van Zuidbroek en is een nieuw landmark voor Apeldoorn”, aldus verantwoordelijk wethouder Hans Wegman. “Ondanks de economische slechte tijd realiseren we nu samen met de Woonmensen een onmisbaar onderdeel van het Masterplan Zuidbroek.

Dit geeft een stevige impuls aan de wijk.”  Na een Europese aanbesteding ondertekenen de gemeente Apeldoorn en de Woonmensen over circa vier weken de aannemingsovereenkomst met Moes bouwbedrijf Oost BV (uit Zwolle) en Burgers Ergon Installatietechniek (uit Apeldoorn) en Kone Liften (uit Den Haag).

De gemeente Apeldoorn bekijkt samen met de aannemers de mogelijkheden om tijdens de bouw leerwerkplaatsen te creëren voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt.  Voordat de overeenkomst wordt ondertekend, buigt de gemeenteraad zich op 19 november aanstaande over het laatste deel van de kredietverlening als voorinvestering voor de realisatie. Dit krediet wordt terugbetaald door de huuropbrengsten. 

Maquette
In de hal van het Stadhuis is de hele maand november de maquette van het Kristal te bekijken. In december is de maquette te zien in het kantoor van woonzorgcorporatie de Woonmensen. Op de website www.kristalapeldoorn.nl leest u meer informatie over het hart van Zuidbroek. 
Website ontwerp door 4U Online Media B.V.